Nu o sa mai lasi pe nimeni sa intre incaltat in casa! Iata de ce ar trebui sa ne descaltam inainte sa intram in casa!
Casa

Nu o sa mai lasi pe nimeni sa intre incaltat in casa! Iata de ce ar trebui sa ne descaltam inainte sa intram in casa!

Doar cand am avut un oaspete japonez am realizat cat de important este sa ma descalt inainte sa intru in casa. Avand in vedere ca multi japonezi mananca pe tatami pe podea si ca dorm pe niste saltele numite “futon” care sunt stranse dimineata, mi se pare perfect logic ca ei sa-si tina pantofii la usa. De fapt, aceasta este norma in majoritatea tarilor din Asia. Cu toate acestea, multe familii europene nu insista in ceea ce priveste obiceiul de a-ti lasa pantofii la usa de la intrare.

In zilele noastre, oamenii de stiinta sustin aceasta practica de igiena si dezvaluie ca ceea ce strangem pe pantofi nu sunt doar cativa microbi si murdarie, ci clienti care nu ar trebui sa aiba niciodata oportunitatea de a patrunde in casele noastre. Acest lucru este deosebit de important atunci cand avem copii mici care se joaca pe podea.

Ce bacterii periculoase primesti in casa ta?

Cercetatorii de la Universitatea din Houston au constatat ca aproximativ 40% din pantofi purtau periculoasa bacterie Clostridium difficile, spori ce nu sunt deloc usor de tratat.

Studiul a constatat ca aceasta specie de bacterie nu s-a aflat doar pe talpile pantofilor, ci s-a raspandit si in alte zone, cum ar fi toaleta, obiecte de uz casnic si suprafete si oriunde a putut ajunge praful de pe podea. Acesti spori pot trai pe o suprafata uscata pentru o lunga perioada de timp.

Problema tratarii unei infectii cauzate de C. diff. este faptul ca este rezistenta la majoritatea antibioticelor. Acest lucru poate determina proliferarea bacteriilor si recuperarea o incercare extrem de dificila pentru pacient. Stratul de protectie din intestin este atacat, avand ca rezultat colita. Multi oameni din spitale sunt afectati de aceasta bacterie care devine din ce in ce mai dificil de tratat.

Ce altceva se mai afla pe talpile pantofilor?

Ei bine, exista o cantitate dezgustatoare de praf, excremente de pasare, excremente de caini, bacterii si alte elemente nedorite.

“Bacteriile periculoase pot supravietuii pe pantofii tai timp de zile sau chiar saptamani.”, a declarat Dr. Reynolds, microbiolog, Universitatea din Arizona.

Universitatea din Arizona a decis sa evalueze cantitatea de bacterii si nu au fost dezamagiti – au gasit 421.000 de unitati diferite! Acestea au putut fi clasificate in noua tulpini diferite. Ele sunt cauza infectiilor oculare, pulmonare si digestive. Doua dintre acestea sunt cu siguranta merita sa fie mentionate, astfel incat sa ai o motivatie in plus pentru a renunta la pantofi imediat cum intri in casa.

Prima dintre acestea este E. coli, un organism patogen care reprezinta aproximativ o treime din toate bacteriile.  Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive, slava Domnului, dar cele periculoase, cum ar fi E. coli H7, nu sunt. Acestea provoaca dureri severe de stomac si probleme intestinale care duc la varsaturi si diaree.

Un alt tip de bacterie descoperit de cercetatori a fost Klebsiella pneumoniae, aceasta fiind vinovata de provocarea unor leziuni severe la nivel pulmonar si poate cauza aparitia pneumoniei. Rata de deces cauzat de aceasta bacterie este de 50% si poate ajunge la 100% atunci cand oamenii sufera de alcoolism.

Ce poti face pentru a avea o casa mai sanatoasa si mai curata? Sunt atatea avantaje in a renunta la pantofi imediat cum intri in casa in favoarea papucilor. Va trebui sa cureti casa mai rar si covoarele tale vor dura mai mult, economisind astfel o multime de bani. Pantofii tai vor dura mai mult, de asemenea.

 

Post Comment