Uscarea rufelor in interior ne poate pune in pericol viata! Nu o sa-mi mai usuc niciodata hainele pe calorifer!
Sfaturi

Uscarea rufelor in interior ne poate pune in pericol viata! Nu o sa-mi mai usuc niciodata hainele pe calorifer!

Uscarea hainelor in interior poate reprezenta un risc major pentru sanatatea persoanelor cu un sistem imunitar slabit sau pentru cele care sufera de astm, avertizeaza medicii. Hainele uscate pe cadrele de uscare sau pe caloriferele calde pot contribui la cresterea nivelului de umiditate in casa cu pana la 30 de procente, creand astfel conditii ideale pentru dezvoltarea sporilor de mucegai.

Expertii sunt deosebit de preocupatii de sporii Aspergillus fumigatus, care pot provoca aparitia infectiilor pulmonare.

Profesorul David Denning si echipa sa de la Universitatea din Manchester au emis un avertisment, dupa tratarea unui numar tot mai mare de pacienti care au inahalat spori Aspergillus fumigatus.

Profesorul Denning a declarat ca o singura incarcatura umeda din masina de spalat contine aproape doi litri de apa, cantitate ce este eliberata in camera in timpul uscarii rufelor. Cei mai multi dintre noi suntem fie imuni fata de ciuperca dezvoltata in aceste conditii de umiditate sau avem un sistem imunitar suficient de sanatos pentru a lupta impotriva infectiei. Cu toate acestea, in cazul pacientilor care sufera de astm sau care au un sistem imunitar afectat, cum ar fi pacientii care sufera de cancer, de SIDA sau de o boala autoimuna, aceasta ciuperca poate provoca aspergiloza pulmonara – o afectiune care poate provoca leziuni ireparabile si uneori fatale ale plamanilor si sinusurilor.

“…Sfatul meu ar fi acela sa uscati hainele afara, intr-un uscator sau intr-un spatiu bine ventilat, departe de dormitoare si de zonele de locuit.”, ne sfatuieste profesorul Denning.

In functie de o serie de factori, simptomele aspergilozei pot varia in severitate de la o tuse simpla pana la tuse cu sange.

Un studiu efectuat anterior de Scoala de Arhitectura Mackintosh din Glasgow a constatat ca mult prea multe case au prea multa umiditate. Pana la o treime din aceasta umiditate a fost atribuita uscarii rufelor in interior. Cercetatorii sfatuiesc constructorii si dezvoltatorii imoboliari sa construiasca zone de uscare dedicate in locuintele noi pentru a evita aceste probleme serioase de sanatate.

Post Comment