Este foarte simplu sa cresti aceste ierburi mediteraneene in bucataria ta!  Adauga un plus de savoare preparatelor tale!
Gradina

Este foarte simplu sa cresti aceste ierburi mediteraneene in bucataria ta! Adauga un plus de savoare preparatelor tale!

Cele mai importante ierburi meditareneene cresc in conditii dure de dezvoltare. Sunt rezistente si cer foarte putin din partea ta, dar iti ofera foarte mult in schimb. Adauga un plus de aroma preparatelor tale cu ajutorul acestor ierburi mediteraneene. Aceste ierburi ar putea creste in orice bucatarie.

#1. Rozmarin

Rozmarinul aromatic este un arbust mic cu o aroma deosebita, ideal pentru iubitorii de gratare aromate. Rozmarinul este apreciat pentru florile sale mov-albastre de iarna, dar exista si soiuri cu flori albe sau roz.

Mirosul de rosmarin contribuie la reducerea nivelului hormonului de stres, cortizol. De asemenea, reduce anxietatea, sporeste claritatea mentala si imbunatateste procesul de invatare si memoria.

#2. Salvie

Aceasta planta merita un loc in bucataria ta atat pentru aspectul cat si pentru aroma sa. Atinge o inaltime de 50 cm si frunzele gri argintii ii ofera un aspect deosebit.

Salvia este cunoscuta pentru proprietatile sale antiseptice naturale si pentru abilitatea sa de a ucide bacteriile din carne. Uleiurile sale volatile pretioase sunt folosite pentru tratamentul reumatismului, durerilor musculare si in aromoterapie.

Salvia, preparata sub forma de ceai a fost numita “ceaiul ganditorilor” si chiar ajuta la usurarea simptomelor de depresie.

#3. Oregano si maghiran

Aceste doua sunt inrudite si sunt similare in aparenta. Maghiranul este mai dulce si mai bland, cu flori albe in timpul verii, in timp ce oregano este mai indraznet si mai picant, cu flori roz. Ambele plante sunt foarte usor de crescut, meritand din plin un loc in bucataria ta.

Aceasta planta este utilizata in tratarea afectiunilor respiratorii, sistemului digestiv, crampelor menstruale si afectiunilor tractului urinar. Este o sursa excelenta de vitamina K si antioxidanti pretiosi.

#4. Cimbru

N-ai spune, dar cimbrul face parte din familia mentei. Micile frunze ale cimbrului au un gust intens, care variaza de la un soi la altul. Cele mai multe dintre soiuri formeaza paturi de plante la nivelul solului, cu flori roz, care atrag albinele.

Cimbrul este  cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si ar putea fi folosit in viitor ca un ingredient activ in lupta impotriva acneei.

#5.Dafin

Venerat de grecii antici, care incununau invingatorii cu coroane de dafin, Laurus nobilis este copacul care ne ofera frunze de dafin pentru gatit. Acest copac vesnic verde poate ajunge la 10 metri in mediul sau natural, dar se poate multumi si poate trai mai mic intr-un ghiveci. Desi are o dezvoltare lenta, nu este agitat cu privire la tipul solului sau la pozitia sa.

Recoltare si uscare

Aceste plante pot fi toate folosite proaspete sau uscate. Uscarea acestora le intensifica aroma si va permite sa profitati la maxim de beneficiile oferite. Aroma este cea mai intensa atunci cand recoltarea se face in timpul verii.

Usuca mici buchetele agatandu-le intr-un loc uscat, ferite de razele soarelui timp de 10 zile. Atunci cand s-au uscat, frunzele ar trebui sa fie fragile, dar nu ar trebui sa se crape imediat la atingere. Se depoziteaz in recipiente etichetate, inchise ermetic, departe de lumina, timp de pana la 12 luni.

Conditii de crestere

Aceste plante provin din regiuni cu veri calde, uscate, motiv pentru care tolereaza foarte bine seceta si caldura. Cu toate acestea, nu le place sa fie udate in exces. In conditii bune, acestea ar trebui sa traiasca ani de zile in bucataria ta, dafinul fiind cel mai longeviv.

Iata ce prefera aceste frumuseti mediteraneene:

Un loc insorit: la umbra isi pierd aroma si pot deveni vulnerabile in fata bolilor si daunatorilor.

Drenaj excelent: prefera solul nisipos, mai degraba decat alrgilos.

Sol usor alcalin: adauga lamaie sau dolomita in cazul in care solul are un pH mai mic de 6.0.

Un pic de neglijare: nu le uda in exces si nu le oferi mult ingrasamant.

Daca ti-a placut acest articol, sustine activitatea noastra apasand butonul de share! Pentru a fi la curent cu ultimele articole, nu uita sa dai like paginii de facebook! Va multumim!

Post Comment