De ce asternuturile sunt mai murdare decat crezi
Dormitor

De ce asternuturile sunt mai murdare decat crezi

Dupa o zi lunga si grea, nimic nu se compara cu momentele in care te bucuri tolanit in asternutul tau de bumbac. Dar, daca esti ca majoritatea oamenilor, de asemenea te tolanesti si printre celule moarte de piele, bacterii, ciuperci, acarieni si materii fecale.

In cadrul unui studiu au fost chestionati 1.187 de persoane. Acestia au fost intrebati cat de des isi schimba asternutul si fetele de perna. Rezultatele au aratat ca 44% fac asta o data pe stapamana, 31% de doua ori pe luna, iar 16% fac asta doar o data pe luna. Surprinzator sau nu, 32% au declarat ca aproape niciodata nu schimba pernele.

“Asternuturile ar trebui spalate cel putin o data pe saptamana”, spune Philip Tierno Jr., director de microbiologica clinica si imunobiologie la Universitatea din New York.

Fiecare dintre noi pierdem milioane de celule de piele zilnic, iar o mare parte dintre acestea ajung pe asternuturi. Asta nu e tot. Sa nu uitam lotiunile, machiajul,  transpiratia, parul, polenul, fungi, par de animale si altele. Toate vin cu o doza nu tocmai sanatoasa de bacterii. De exemplu, transpiratia poate transporta materii fecale si E. coli – care continua sa se dezvolte cu cat amani mai mult spalarea asternutului.

Mai mult decat atat, sudoarea si pielea atrag acarienii de praf si le ofera hrana necesara pentru a se inmulti. Gandul de a imparti patul cu o gramada de acarieni este indeajuns pentru a ne inspaimanta pe majoritatea dintre noi, dar acarienii in sine nu sunt problema. Ceea ce iti poate face rau sunt excrementele lor: pot exacerba alergiile si astmul. Si chiar daca nu suferiti de alergii, te pot face sa te trezesti dimineata cu ochi rosii si cu nasul infundat.

“Foarte multi oameni nu realizeaza ca petrec o treime din viata lor expusi acestor alergeni”, spune Tierno.

Chiar daca speli asternutul o data pe saptamana, tot ai putea dormi intr-un pat problematic. De-a lungul timpului, particulele potential nocive se pot infiltra in saltele si perne.

Sigur, ai putea arunca salteaua si ai putea inlocui pernele, dar cel mai simplu mod prin care poti preveni acumularea bacteriilor este acela de a folosi huse pentru saltea si pentru perne, noteaza Tierno.

Post Comment