Sapte motive pentru care ar trebui sa faci pipi in gradina
Gradina

Sapte motive pentru care ar trebui sa faci pipi in gradina

Departe de a fi doar un comportament al celor aflati in stare de ebrietate, urina a fost utilizata in gradina inca din cele mai vechi timpuri in intreaga lume. Ea are un numar de utilizari diferite, asa ca in functie de nevoile pe care le are gradina ta, ea poate fi utilizata intr-o varietate de moduri.

#1. Urina ca ingrasamant

Stiai ca urina este foarte bogat in azot? Probabil ca stiai asta, ceea ce e un lucru bun, dar poate ca te intrebi ce are de-a face cu gradina ta. Ei bine, in general, plantele au nevoie de mai mult azot decat orice alt element, acesta fiind folosit la sintetizarea aminoacizilor, enzimelor, proteinelor si clorofilei, iar unele plante il utilizeaza mai mult decat altele. Porumbul, de exemplu, necesita mai mult azot decat alte plante, motiv pentru care a fost plantat impreuna cu fasolea. Fasolea depoziteaza azot in sol si astfel contribuie la dezvoltarea armonioasa a porumbului.

Nu vom discuta despre fasole acum, ci despre urina, care este un ingrasamant de inalta calitate. Daca ai de gand sa utilizezi urina ca ingrasamant pentru plantele din gradina ta, asigura-te ca o diluezi 20:1 (20 parti apa, 1 parte urina) si ca o torni in jurul plantelor, nu direct pe ele.

#2. Imbogateste pamantul

Deoarece urina nu este bogata doar in azot dar, de asemenea, in fosfor si in potasiu. Aceasta reaprovizioneaza solul de mineralele epuizate de supra-gradinarit. Poti strange niste prieteni alaturi de care sa urinati in gradina la sfarsitul toamnei. Apoi acopera zona cu frunze si fan. Pana la sfarsitul primaverii, solul va fi bogat in substante nutritive care iti vor hrani pastarnacul si iti vor proteja varza.

#3. Accelerator de compost

Intregul scop al compostarii materiilor vegetale este acela de a le descompune pentru a fi folosite la fertilizarea urmatoarei generatii de plante, dar aceasta descompunere are nevoie de timp.

Acidul uric prezent in urna accelereaza descompunerea compostului, asa ca urinarea pe gramada de compost este un mod eficient de a-i adauga un plus de bogatie. Desigur, acidul uric este cel mai concentrat in prima urina a zilei, asa ca ori va trebui sa fugi in gradina dimineata, ori sa pastrezi urina intr-un borcan cu scopul de a arunca urina pe compost mai tarziu.

#4. Ucide buruienile

Ai observat ca atunci cand cainii urineaza pe iarba, zona respectiva tinde sa moara? Mai intai ingalbeneste (acizii din urina sunt cauza), apoi se usuca si moare. Ghici ce? Nu doar urina de caine nediluata va ucide buruienile, urina umana va face acelasi lucru.

Am mentionat faptul ca urina trebuie diluata pentru a fi folosita in siguranta in gradina ta, deoarece altfel acizii din ea vor arde si ucide plantele. Poti, totusi, utiliza urina nediluata pentru a ucide buruienile pe care nu le doresti in gradina ta.

#5. Antfungice de gradina

Vorbind de lucruri pe care nu le doresti in gadina ta, uneori, plantele tale pot dezvolta boli fungice, cum ar fi mucegaiul pufos. Iti amintesti de acidul uric despre care am tot vorbit? Este de asemenea, extraordinar pentru eliminarea, descurajarea acestor ciuperci de pe arbusti fructiferi si copaci mici. Va trebui sa diluezi urina aproximativ 50%, iar apoi sa utilizezi o sticla pentru a pulveriza amestecul pe zonele afectate.

*Nota  – In ambele razboaie mondiale, soldatii se pare ca urinau pe propriile lor picioare pentru a scapa si pentru a preveni piciorul de atlet si alte infectii fungice care prosperau in conditiile umede din transee. Daca este eficient sau nu, nu am idee, dar este posibil sa-i fi ajutat!

#6. Echilibreaza solul

Majoritatea oamenilor nu se gandesc prea mult la modul in care este facut solul, dar la fel ca cele mai multe dintre substantele de pe planeta, trebuie sa fie facut intr-un fel. Acel sol bogat, intunecat, atat de bun pentru plantare a fost creat in timp din materia plantelor, inclusiv rumegus, frunze, crengi, fan. Acestea sunt  materiale bogate in carbon, care se descompun foarte incet, in timp ce materialele verzi sunt bogate in azot; aici includem si urina.

In mod ideal, va veti dori sa aveti portiuni egale de materie maro si verde, astfel incat compostul sa fie echilibrat, dar cei care pastreaza gramezi de compost au in general mai multa materie maro si mai putina materie verde. Pentru a stimula necesarul de azot, dauga urina nediluata peste gramada de compost.

#7. Tine la distanta animalele salbatice

Daca ai petrecut vreodata timpul cu un caine, ai observat ca ii place sa-si marcheze teritoriul cu urina, astfel incat ceilalti caini din vecinatate stiu ca traieste cineva in acea zona si pentru a nu-i fi incalcate limitele.

Aparent, mirosul emanat de urina umana poate tine la distanta pisicile, vulpile si iepurii departe de gradina ta. Acest lucru nu a fost testat de cineva cunoscut, dar merita sa incerci. Este important de mentionat ca acest lucru functioneaza doar in cazul adultilor de sex masculin, deoarece aceasta urina contine hormonii masculini.

Post Comment