Acest obicei poate aduce in casa ta peste 421.000 de bacterii! Sigur nu vei mai lasa pe nimeni sa faca asta!
Casa

Acest obicei poate aduce in casa ta peste 421.000 de bacterii! Sigur nu vei mai lasa pe nimeni sa faca asta!

De cate ori nu s-a intamplat sa te intorci in casa pentru ca ai uitat ceva, dar fara sa te mai descalti? De sute de ori? De mii de ori? Daca este asa, iata cateva motive foarte bune pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand vrei sa intri incaltat in casa.

#1. Bacterii

Unele bacterii sunt bune pentru noi, altele sunt daunatoare. Un studiu efectuat la Universitatea din Arizona a examinat germenii de pe pantofi si a gasit o medie de 421.000 de bacterii pe exteriorul pantofilor, cu noua tulpini diferite de bacterii. Unele dintre tulpinile daunatoare gasite pe pantofi includ Escherichia coli, cunoscuta si sub numele de E coli, bacterie care poate cauza infectii intestinale, diaree si in cazuri rare, meningita; Klebsiella pneumoniae, care poate provoca infectii ale tractului urinar si ficaria Serratia, care poate provoca infectii respiratorii.

Cum ajung bacteriile acolo? “Noi umblam prin locuri in care exista excremente de pasari, de caine si microbi de la pardoselile toaletelor publice, toate acestea fiind surse de E coli”, spune Kelly Reynolds, Ph. D., un microbiolog si profesor la Universitatea din Arizona. “Lucrul unic legat de pantofi este ca acestia intra in contact si cu frunze sau cu alte medii care pot servi drept hrana pentru dezvoltarea bacteriilor.” Asta inseamna ca bacteriile potential daunatoare pot supravietui pe pantofi timp de zile sau chiar saptamani, spune Dr. Reynolds. Si astfel bacteriile pot ajunge pe podelele si covoarele noastre. Este chiar si mai groaznic daca te gandesti sa-ti sprijini incaltamintea pe o piesa de mobilier sau pe pat.

#2. Toxine

Un alt aspect ingrijorator il reprezinta toxinele. Un studiu realizat de Institutul Battelle Memorial, un grup de cercetare non-profit,  a descoperit ca toxinele ce provin din tratarea gazonului pot fi urmarite cu usurinta in casa si un alt studiu al celor de la Universitatea Baylor a constatat ca persoanele care locuiesc  in apropierea drumurilor de astfalt sigilate cu gudron de carbune au un risc crescut de cancer cauzat de toxine. Toxinele, au descoperit acestia, s-au instalat in interiorul casei sub forma de particule de praf. Aceste particule pot fi aduse pe pantofi.

“Gandeste-te la apa de ploaie de pe strada”, spune Dr. Reynolds. Ea poate contine benzina si alte substante chimice care ajung pe pantofii tai si astfel in casa ta.” Dar, mentioneaza ea, expunerea la aceste toxine ar trebui sa se faca pe termen lung pentru a reprezenta un risc la adresa sanatatii noastre.

#3. Murdarie

“Murdaria nu este daunatoare in sine”, spune  Dr. Reynolds, dar probabil ca doresti sa o pastrezi la un nivel minim, mai ales daca cel mic se joaca pe podea. “Copiii pun adesea mainile in gura sau au jucarii pe podea pe  care le pun in gura lor”, spune ea.

Inca un plus pentru care pantofii ar trebui sa fie tinuti la usa: poate contribui drastic la reducerea zilelor de curatenie.

Post Comment